Fabrikanten van compressiekleding beweren dat de kleding ergogene voordelen biedt, zoals verbeterde sportprestaties, vermindering van blessures en een verbeterd herstel na inspanning. Er wordt verondersteld dat deze effecten het resultaat zijn van een verminderde oscillatie van de spier en een verhoogde spieroxygenatie als gevolg van een verbeterde bloedstroming. Worden deze beweringen echter ook ondersteund door wetenschappelijk bewijs?

Sportprestaties

Tegenstrijdige bevindingen zijn gemeld met betrekking tot de effecten van compressiekleding op sportprestaties. Een recente systematische review toonde bijvoorbeeld aan dat de effecten op de hardloopprestaties, zoals de tijd om 5 km of een halve marathon te voltooien, triviaal waren (gemiddelde effectgrootte = 0,03; range -0,23 tot 0,23), terwijl er kleine tot gemiddelde effecten op tijd tot uitputting [1]. Deze positieve effecten op tijd tot uitputtingstests houden waarschijnlijk verband met een verminderde ervaren mate van inspanning die op zijn beurt gerelateerd kan zijn aan een placebo-effect (dwz de personen dachten dat de compressiekleding hun prestaties verbeterde en daarom ervoeren ze de inspanning niet zo zwaar en gaven ze iets later op). In de meeste duursporten is het doel echter om een ​​bepaalde afstand zo snel mogelijk te voltooien, in plaats van het zo lang mogelijk volhouden van inspanning op een gegeven intensiteit tot uitputting. Daarom is compressiekleding over het algemeen waarschijnlijk niet nuttig om de prestaties van duursporten te verbeteren. Bovendien worden explosieve sportprestaties zoals verticaal springen en sprinten over het algemeen ook niet verbeterd door het dragen van compressiekleding [2]. Daarom is compressiekleding waarschijnlijk niet nuttig om de sportprestaties te verbeteren.

“Compressie kleding is in het algemeen niet zinvol om de sportprestatie te verbeteren.”

Blessures

Van compressiekledingstukken is gerapporteerd dat ze spiertrillingen verminderen [3]. Er zijn momenteel echter geen aanwijzingen dat dit ook leidt tot een vermindering van het aantal blessures, hoewel er slechts beperkt onderzoek naar is gedaan (bijv. [4]). Niettemin wordt beweerd dat compressiekledij blessures vermindert, maar dit wordt momenteel niet door wetenschappelijk bewijs ondersteund.

“Claims dat compressie kleding blessures voorkomen worden momenteel niet ondersteund door wetenschappelijk bewijs.”

Herstel

De effecten van compressiekleding op herstel na inspanning zijn ook niet eenduidig. Indirecte metingen van de sportprestatie zoals sprongprestaties en maximale kracht herstelden meestal sneller na inspanning toen compressiekleding werd gedragen [1, 5, 6]. Eén meta-analyse rapporteerde ook positieve effecten van gemiddelde grootte op metingen van spierbeschadiging zoals creatine kinase (effectgrootte = 0,42) [5], terwijl een andere meta-analyse bijna geen effecten op creatine kinase vond (effectgrootte = -0,02) [6]. Niettemin zijn beide analyses het erover eens dat de effecten op waargenomen spierpijn groter zijn dan de fysiologische effecten, wat suggereert dat compressiekleding voornamelijk een placebo effect heeft. Aangezien een sneller herstel door verwijdering van metabolische bijproducten de adaptaties kan verminderen, is het mogelijk alleen zinvol om compressiekleding te gebruiken om het herstel tussen belangrijke wedstrijden te verbeteren.

“Compressie kleding kan het herstel verbeteren, hoewel dit gedeeltelijk gerelateerd is aan een placebo effect.”

Conclusie en praktische aanbevelingen

Compressiekleding is over het algemeen waarschijnlijk niet nuttig om de sportprestaties te verbeteren, er zijn geen aanwijzingen dat compressiekleding blessures vermindert en het snellere herstel gevonden in verschillende onderzoeken kan voornamelijk te maken hebben met een placebo effect. Bovendien kan het snellere herstel alleen nuttig zijn tussen belangrijke wedstrijden en niet na elke trainingssessie, omdat dit de adaptatie aan training mogelijk kan verminderen. Voor de meeste recreatieve atleten is compressiekleding daarom waarschijnlijk een verspilling van hun geld.

Compressie kleding en blessures, sport prestatie en herstel

Referenties

1. Engel FA, Holmberg H-C, Sperlich B. Is There Evidence that Runners can Benefit from Wearing Compression Clothing? Sports Med. 2016;46(12):1939-52.

2. MacRae BA, Cotter JD, Laing RM. Compression Garments and Exercise Garment Considerations, Physiology and Performance. Sports Med. 2011;41(10):815-43.

3. Doan BK, Kwon YH, Newton RU, Shim J, Popper EM, Rogers RA et al. Evaluation of a lower-body compression garment. J Sports Sci. 2003;21(8):601-10. doi:10.1080/0264041031000101971.

4. Moen MH, Holtslag L, Bakker E, Barten C, Weir A, Tol JL et al. The treatment of medial tibial stress syndrome in athletes; a randomized clinical trial. Sports Medicine, Arthroscopy, Rehabilitation, Therapy & Technology. 2012;4(1):12.

5. Hill J, Howatson G, van Someren K, Leeder J, Pedlar C. Compression garments and recovery from exercise-induced muscle damage: a meta-analysis. Br J Sports Med. 2014;48(18):1340-6. doi:10.1136/bjsports-2013-092456.

6. Marques-Jimenez D, Calleja-Gonzalez J, Arratibel I, Delextrat A, Terrados N. Are compression garments effective for the recovery of exercise-induced muscle damage? A systematic review with meta-analysis. Physiol Behav. 2016;153:133-48. doi:10.1016/j.physbeh.2015.10.027.

Share this post
Compressie kleding. Werkt het echt?
Getagd op:                    

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.