Veel mensen doen een cooling-down na het sporten door bijvoorbeeld nog rustig te fietsen of rustig te hardlopen. Redenen om een cooling-down te doen zijn onder andere het sneller afvoeren van lactaat, het verminderen van spierpijn en meer algemeen: het herstel verbeteren.
Maar is een cooling-down eigenlijk wel effectief in het verbeteren van herstel, het sneller afvoeren van lactaat en het verminderen van spierpijn? Zorgt het ook voor minder blessures? En wat is het effect op de trainingsadaptatie?
In een nieuwe review die Open Access (gratis te lezen voor iedereen) is gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad ‘Sports Medicine’ vergelijken we alle artikelen die hebben onderzocht of een cooling-down effectiever is in het verbeteren van herstel en voorkomen van blessures ten opzichte van het uitvoeren van geen cooling-down na het sporten. Klik hier om het artikel te lezen, of lees de belangrijkste conclusie hier.
Ik heb ook een video opgenomen waarin ik (in het Engels) onze belangrijkste bevindingen toelicht:
Sport prestatie
Een cooling-down is grotendeels niet effectief in het verbeteren van herstel later gedurende dezelfde dag of gedurende de volgende dag. Het kan zelf nadelige effecten hebben op de sportprestatie later op dezelfde dag, maar mogelijk wel positieve effecten op de sportprestatie tijdens de volgende dag.
Blessures
Geregeld een cooling-down uitvoeren na het sporten zorgt waarschijnlijk niet voor minder blessures
Trainingsadaptatie
Geregeld een cooling-down uitvoeren na het sporten zorgt waarschijnlijk niet voor verminderde trainingsadaptaties, en kan zelfs de trainingsadaptatie verbeteren.
Geïnteresseerd in de effect van een cooling-down op het afvoeren van lactaat, verminderen van spierpijn, herstel van het immuunsysteem, hormonen, psychologisch herstel en nog vele andere variabelen (zie figuur)? Lees dan zeker onze review!