"Passie voor praktisch relevant onderzoek"

Wat ik doe

Wetenschappelijk onderzoek & bloggen

Ik heb meerdere wetenschappelijke artikelen geschreven over verschillende sportwetenschappelijke onderwerpen. Klik hier om de volledige lijst te zien op Researchgate. Sommige artikelen zijn gratis te downloaden en van de ander artikelen kun je gratis de volledige tekst aanvragen omdat ik ze niet openbaar op het internet mag zetten.

Zie onder aan de pagina mijn laatste blogs voor de praktische toepassingen van sportwetenschappelijk onderzoek.

Podcasts & video's

Ik wil de kloof tussen de wetenschap en de sportpraktijk overbruggen. Dit probeer ik onder andere te doen door deel te nemen in podcasts en het maken van video's waarin ik de wetenschap op een makkelijk te begrijpen manier uitleg.

Klink hier voor een podcast met Just Fly Performance waarin ik begrippen als stijgtijd, hamstrings functioneren en excentrische spieracties bespreek.

Klik beneden voor een video over

Workshops

Ik heb meerdere presentaties en workshops gegeven over verschillende sportwetenschappelijke onderwerpen zoals herstel en adaptatie, krachttraining voor hardlopers, Magnitude-Based inference, en het monitoren van de trainingsbelasting aan de hand van de sRPE score en de relatie met blessures en prestaties.

Voorbeeld onderwerpen van mijn wetenschappelijke publicaties

Cooling-down

Heb je je altijd afgevraagd of een cooling-down na het sporten zinvol is? Ik in ieder geval wel en besloot daarom om de redenen voor het uitvoeren van een cooling-down en het wetenschappelijk bewijs voor deze redenen in detail te onderzoeken door samen met Jonathan Peake een uitgebreide review te schrijven.

Muscle slack shown by Hill-type muscle model during a vertical jump

Stijgtijd

Stijgtijd is de vertraging tussen spiervezelcontractie en het terugveren van de elastische weefsels. Deze vertraging kan >100ms duren en is daarom een belangrijke prestatie beperkende factor voor snelle krachtproductie. Lees meer over stijgtijd in de review die ik schreef met Frans Bosch

Hamstrings & hardlopen

De hamstrings functioneren excentrisch tijdens het hardlopen toch? Nou misschien niet. In een recente review betoogden Frans Bosch en ik dat er tijdens de zwaaifase van hardlopen voornamelijk een isometrische in plaats van excentrieke hamstrings actie is. Geïnteresseerd waarom? Lees het in onze review.